Агротренд с пълна гама техника от Агримат

Супер бърза жътва с Shelbourne  

Фирма Агротренд обработва 11 хил. дка със зърнено-житни култури в Ямболския регион. След дълги години на засушаване собствениците на земеделската фирма решили да преминат на Но-Тил. И естественият избор бил доставчикът на техниката да бъде фирма Агримат. 

За фирма Агримат единият от съдружниците Стефан Георгиев разбрал след като гледал клипове, търсейки повече информация за технологията Но-Тил. Така се натъкнал на Александър Китев. „Стана ми интересно това, което прави от дълги години и реших да му се обадя и да разбера повече за неговото стопанство.“

Така към днешната стопанството вече изцяло е оборудвано с техника от Агримат.

 Жътвата започва с Shelbourne

В края на юни жътвата на пшеницата е в разгара си. Влажното време притиска фермерите. Но тук в това стопанство зърното ще бъде прибрано качествено, благодарение на стрипер хедера Shelbourne.

„Ние сме силно впечатлени от това как работи той. Ползата от него е, че е бърз, осигурява високо качество на зърното, имаме нисък разход на гориво, имаме спокойствие“, потвърди Стефан Георгиев.  

В края на юни в почти цялата страна вали дъжд ежедневно, почвата е преовлажнена, но от Агротренд прибират реколтата в кратките прозорци между преваляванията. А тези, които жънат с конвенционални хедери, нямат такава възможност, понеже влагата е по стъблата на пшеницата и това ограничава влизането на комбайните.

„Жътвата със стрипер хедера Shelbourne започва по-рано, защото той прибира само зърното от класа, а не заедно със сламата. Това ни помага доста по-рано да влезем в полето“, допълни земеделецът. Shelbourne доказано увеличава производителността дори в преовлажнени посеви. Земеделци-колеги на Стефан се оплаквали, че жънели максимум по 150 декара на ден със затруднение.

Производителността на Shelbourne на ден е между 600 и 700 дка. Скоростта на жътвата е от порядъка на 8-9 до 10 км/ч. Работната му ширина е 9,5 м и е направен от изключително здрави елементи.

 Жънете царевицата с адаптери Allochis

„Тази година стопанството за първи път ще ожъне царевицата с адаптер Allochis. „Тези хедери прибират само кочаните, а стъблата остават на полето – там, където им е мястото“, разказа още Стефан Георгиев.

Pierobon – за надеждна сеитба

След дълго проучване на пазара съдружниците се спрели на сеялките Pierobon за пролетна и есенна сеитба. „Това е най-подходящата техника за нашето стопанство. В сухи условия несъмнено всички сеялки се представят добре, но интересното е във влажни години какво ще направят. А нашите, които купихме от Агримат, се справят безупречно. Те са с прецизно сеене, като всеки ботуш си има датчици и отчита всяко едно семенце, което преминава от там. По този начин всеки може да си следи сеитбата. Ако има запушване на ботуш, може да го отстрани индивидуално и по този начин да се получи доста добър процент успеваемост. Резултатът е изравнен посев. Доволен съм от Агримат, защото получаваме адекватен и навременен сервиз.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *