Сеялката Пиеробон върна усмивката на фермера Радостин Димитров

Сее идеално, твърди земеделецът

Какво може да върне усмивката на един земеделец?

Следва любопитната история на Радостин Димитров в търсене на перфектната сеялка. Дали тя съществува? Дали е въпрос на късмет да я намериш?

Сушата – това е основният стимул за Радостин Димитров да преосмисли начина си на правене на земеделие. Той обработва 5500 дка в обл. Бургас и като всеки земеделец е потърпевш от промените на климата. Чашата преляла през 2020 г. По думите му тогава сушата била незапомнена, с нулеви добиви. Казвайки си, че това не може да продължава, започва да търси начини да промени това. И пътят му го води към Но-тил технологията. А ключов момент в „прераждането му“ било запознанството му с Александър Китев, от когото получавал готови съвети за най-правилното й приложение.

Радостин разказва, че в неговия район, когато почвата е суха, се образуват огромни пукнатини, а когато е мокра – става като пластилин. Истинско предизвикателство за всяка сеялка. През първата година от приложението на технологията не случил на сеялка. „Засях криво-ляво, не бях доволен“, споделя земеделецът. На следващата година обикалял, разпитвал, проучвал каква сеялка да купи. 2021-ва пък се случила влажна – дъжд и кал. Никой в района не можел да влезе да сее, а минавала първата десетдневна на ноември. Тогава на помощ идва Александър Китев със сеялка Пиеробон. Предшественикът бил царевица, с много растителни остатъци на полето. Александър Китев си спомня, че Радостин бил много притеснен дали ще може да засее, но след като Пиеробон влязла в полетата му, усмивката изгряла на лицето на фермера, а сеялките на неговите колеги се задръствали от кал. „Останах впечатлен от работата на сеялката. Никакви проблеми нямах с Пиеробон, не се натрупва кал. А причината е, че има една джанта на дълбочинното колело, която при въртенето чисти калта. Дискът остава чист. Има анкер, който също почиства диска. Тази сеялка е направена от професионалисти, с много здрави и дебели железа, а ъгълът на срязване е уникален“, разказва Радостин. През същата година изкарал добри добиви.

През 2022 г. пак настанала суша. Александър Китев пак докарал сеялката. „Семената бяха засети точно на три сантиметра разстояние въпреки големия растителен остатък“, спомня си Радостин. Тогава взел решение, че това е неговата сеялка. Поръчал си модел MD 2130 с разстояние между дисковете 21 см.

И въртележката в земеделието продължава. 2023-та пак се оказва сушава. Но най-силното оръжие на фермера срещу сушата е сеялката на Пиеробон и технологията Но-Тил.

Радостин разказва, че с цел да се презастрахова, предварително поръчал резервни части, за да има налични в стопанството си, ако се наложи. На следващия ден ги получил от Агримат, но досега нищо не се сменял по сеялката.

Приканва колегите си да дойдат на място в стопанството му, за да я видят, както и сеитбата. „Не се чудете, изборът е един, казвам го като земеделец“, усмихва се фермерът.

Оказва се, че той и още един механизатор обслужват цялата площ от 5500 дка. За първи път наел още един човек за жътвената кампания тази година. Причината е, че е жънал със стрипер хедер Шелбърн, предоставен му пробно от Александър Китев. Споделя, че с обикновен хедер жъне в продължение на 25 дена, а с Шелбърн – само 8 дена.

„Много бързо, разходите падат наполовина, няма загуби. В бъдеще ще си закупя такъв стрипер хедер. Тъй като обработваеми ми площи са близо до морето и вечер влажността на въздуха се повишава, жътвата с обикновен хедер е много по-трудна – сламата става влажна и това затруднява прибирането, а с този хедер такъв проблем няма“, доволен е земеделецът.

И призовава колегите си да не се чудят и да избегнат препятствията по пътя, който самият той е минал в търсене на перфектните машини за Но-Тил земеделие. А сега е най-добрият момент да инвестират, защото могат да ги закупят на половин цена със субсидия по НПВУ, чийто прием продължава до 20 декември 2023 г.

Споделете публикацията