Защо молдовски земеделец предпочете аржентинска сеялка и българин за партньор

Николай Прохнитски дълго избирал сеялка, докато не намерил Pierobon

Но-тилърът Николай Прохнитски от Молдова наскоро е закупил сеялка Pierobon от Агримат, сега очаква доставка на машината и обучение на персонала. Започнал да практикува No-Till преди 4-5 години с наличната дотогава техника. Обработва 26 000 дка земя.

„Всички проблеми, които съществуват в земеделието по света, а именно липса на влага, поскъпване на ПРЗ и торове съществуват и в Молдова, затова решихме да преминем на No-Till. Започнахме да се интересуваме от тънкостите, да се обучаваме и чак когато я опознахме, започнахме да търсим фирма, от която да закупим съответните машини, които да подобрят работата ни.Започнах да търся различни видове сеялки, проучвах машини в Европа, Африка, къде ли не докато не стигнах до Александър Китев, който ни представи неговите сеялки, които доставя от Аржентина.“

Николай заедно с Александър Китев започват да обикалят стопанства в България и в съседна Румъния, където Николай се убеждава в качествата на Pierobon.

Говорихме със собствениците. Исках да чуя техните впечатления, защо са избрали тези машини. Отделно разговарях с хората, които управляват машините и се спрях на модела, който предложи Александър Китев – Pierobon Turbosem. Сеялката е с 15 м работна ширина и вместимост на бункера 13 000 л или това са 7800 л за семена и 5200 л за тор.

В Молдова No-Till технологията е все още малко популярна, но земеделците започват да се интересуват и се забелязва, че има активност в тази посока.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *