Бляскав, модерен и технологичен щанд на фирма Агримат на АГРА 2023

От 21 до 25 февруари заповядайте на No-Till щанда на АГРА 2023

Много компании, голям интерес, но един интересен акцент

Над 600 компании от 25 държави ще представят своите разработки, продукти и услуги на предстоящото престижно международно изложение АГРА 2023. Организаторите информират за огромен интерес от агробизнеса, очакват се много повече посетители в сравнение с предходните издания. Нов и интересен акцент ще бъде No-Till щандът, който може да посетите в Палата 3 на Международния панаир.

Да си поговорим за No-Till

На No-Till щанда на фирма Агримат не само ще видите всичко за No-Till,  като технически решения, но може да обсъдите някои тънкости на технологията с пионера в No-Till земеделието Александър Китев и неговия екип. Кое е най-важното всъщност? На щанда ще видите не просто машини, а много прецизна технологична селекция, направена въз основа на дългогодишен опит и допуснати грешки в търсене на работещите решения. А най-ценното е, че самият Александър Китев ги ползва в стопанството си. А както знаем, всеки земеделец избира най-доброто за себе си. Но какво да кажем за Александър Китев – той иска да сподели своя опит и с останалите, тръгнали по този път, и да ги предпази от грешки. Ще си кажете – благородно дело, но идеята на Китев е земеделците да не допускат неговите грешки и да не се отказват от технологията заради неправилните машини. Самият той не се е отказал, а напротив – споделя с колегите си как най-правилно да я прилагат, за да пестят разходи, да опазват почвата и бъдат успешни. Както казва земеделецът – начинаещите ще имат летящ старт в технологията, благодарение на неговия споделен опит. „Видели сме, че когато не се спазват правилата, доста неприятни финансови последици може да има за стопанството“, споделя Китев.

С по-малко да постигаш повече

По-малко инвестиции в машини. Звучи привлекателно. Един Но-Тилър на практика разполага с оптимален набор от машини. Защото не му трябват други. Какво му е необходимо – сеялка за пролетници и за есенници, пръскачка, торачка, комбайн, специфични хедери. И толкова.

Около 90 процента от фермерите, които минават на No-Till , са тези, чиито почви не са толкова плодородни и климатичните условия не са толкова добри. Реално единствено No-Till е начин за правене на земеделие, който може да ти позволи да оцелееш, да печелиш и да се развиваш. Това е така, защото когато прилагаме тази технология, съхраняваме голяма част от влагата, подобряваме плодородието на почвата и т.н., разсъждава Александър Китев.

No-Till решенията за сеитба

На No-Till щанда на АГРА 2023 ще си поговорите за добрата сеитба. И ще видите две сеялки на аржентинската фирма Pierobon – за сеитба на есенници и една за сеитба на пролетни култури. „Тези сеялки имат изключително много патенти, изобретения, нововъведения, които правят така че, когато клиентът си я купи, да не му се налага след това да я надгражда, да добавя нови компоненти, да харчи допълнително пари, така че да накара сеялката да работи. Неслучайно мотото на компанията Pierobon е: „От 1958 година разбираме важността на добрата сеитба”. Тези сеялки могат да работят в много суха и в много влажна почва, при наличие на огромно количество растителни остатъци. Компанията предлага изключително голям набор от междуредия и от работни ширини – от 3.8 до 20 метра захват, което може да задоволи нуждите на всяко стопанство – малко, средно или голямо.

Сеялките за есенници са оборудвани със системата DINSI

rли това са монодискови работни органи, като окачването им е на система паралелограм, благодарение на която работният орган и дискът могат да копират много добре терена, което пък от своя страна води до полагането на семената на една и съща дълбочина, което от своя страна ни гарантира дружно поникване. Дружното поникване е основата за добрия добив при всяка култура.

Ъгълът, под който е поставен дискът – по хоризонтала и по вертикала, му позволява той да се самозаточва, което гарантира отлична работа в голямо количество растителни остатъци – от една страна, и много по-малко усилие, за да се забие дискът в суха и твърда почва. И не на последно място сред предимствата – големият полезен ход на работния орган – около 28-30 см.

Копиращите колела позволяват всеки един работен орган независимо от всички останали да копира терена и всеки един диск да може да се забие на зададената дълбочина и да постави семената.

Сеялките за пролетници на Pierobon

са оборудвани с двойнодискови работни орани с две опорни колела или това е системата FILAM. Разрязващите дискове имат извита форма и заточването им е от вътрешната страна. През цялото време докато те контактуват, ъгълът отпред, с който те атакуват почвата, е остър, което улеснява проникването на дисковете в почвата и разрязването на растителните остатъци. Този патент осигурява и много дълъг период без обслужване и регулиране на двата диска

Работата със сеялките Pierobon е удоволствие.

Основното е, че не се изискват специални умения и знания от оператора. Достатъчно е да се настрои нормата, дълбочината и натиска и оттам нататък работата е песен. Когато се пуска сеялката в дадено стопанство, нашият екип присъства на място и остава толкова колкото е необходимо, докато не се убедим, че операторът работи правилно. Оставаме и на разположение за консултации по телефона денонощно. Доказателство за високото качество на Piderobon е това, че производителят дава 2 години пълна гаранция на абсолютно всички възли и компоненти по машината“, посочи Китев.

No-Till решенията за прибиране на реколтата

На No-Till щанда земеделците ще видят хедери за прибиране на есенни и на пролетни култури. Специфичното при тях е, че

оставят на полето максимално високо и ненадробено стърнище, което осигурява защита на почвата от ерозия и спомага за задържане на снега в полето през зимата и пази от прегряване и изсъхване почвата през лятото.

Стрипер хедерът Shelbourne прибира само семената на зърнено-житните култури. Той спестява време и гориво. Комбайн, оборудван с Shelbourne, по продуктивност се равнява на два и половина комбайна по прибрано на ден зърно И да не забравяме – жътва с Шелбърн днес – по-високи добиви утре.

Но-Тил адаптерите за царевица на аржентинската компания Allochis събират кочаните без да надробяват стеблото и листата. Allochis предлага голям избор от различни видове междуредия – 42 см, 45 см, 45.7 см, 50 см, 50.8 см, 52.5 см, 55.8 см, 70 см, 75 см, 80 и 90 см, както и различен брой редове – от 4 до 20 реда.

Оптимизъм и високи очаквания

Над 1,5 млн. декара са площите по No-Till технологията у нас, а нивото, на което тя се развива, е изключително високо. Резултатите са доста добри, коментира Китев и допълни: „Нашата компания Агримат предлага единствено и само оборудване за прилагане на Но-Тил технологията. Възползвайте се от натрупания дългогодишния опит и подбраните и доказали се във времето машини, с които успешно ще приложите No-Till технологията във вашето стопанство!“

Споделете публикацията