Въпросът “КАКВО Е ТОВА NO-TILL?!” вече не е актуален

За групата български земеделци, които посетиха полетата на фирма Агро-Союз от Украйна вече не стои въпросът “КАКВО Е ТОВА NO-TILL?!” Пред тях стои въпросът: “КАК И НИЕ ДА СТАРТИРАМЕ NO-TILL В НАШИТЕ СТОПАНСТВА”.

През изминалата седмица /14 – 17 декември 2016/ успешно осъществихме планираното посещение при нашия нов партньор – украинския холдинг Агро-Союз. По какви въпроси и защо именно там – ще научите в последващите снимки и коментари.

Организирахме се малко предпразнично, но нямаме време за губене! Нашият екип, ние самите непрекъснато пътуваме, четем и се учим от най-добрите No-Till-ъри по света. Но за какво ни е знанието само по себе си ако то остане несподелено. Тази нова идея – СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ПРАКТИКА No-Till дотолкова ни е променила мирогледа, че няма как да се върнем към старите общоприети обработки. Ние прилагаме No-Till в нашето земеделие от 5 години и всичко, което сме чули и видели по света, е внедрено на българска територия.

Ето къде отседнахме по време на престоя – малък weekend комплекс “Озерище” на брега на езеро
http://ozerishe.com.ua/

Домакинът Агро-Союз бе организирал посещение в своето стопанството (в село Майское), за да онагледи сухата теория и да покаже как реално изглеждат полетата му след 15 години No-Till – нашите земеделци видяха пшеница, засята по правилата на No-Till директно в стърнището след жътва на слънчоглед и след жътва на царевица, както и стърнище от пшеница, оставено за директна сеитба на царевица и слънчоглед през настоящата пролет.

Партньорите ни от Агро-Союз направиха това посещение преливащо от информация, и то подплатена с факти и примери. За да изострят нашето внимание още в първия ден ни заведоха на няколко свои полета, където с доза провокация на някои от българските гости им се наложи да копаят с права лопата в изоран почвен участък (като при традиционното земеделие), за да усетят сами колко твърда и замръзнала е почвата там в сравнение с другата, където се практикува No-Till.

Едуард Романков, изпълнителен директор на Агро-Союз с встъпителни думи относно целта на експеримента – да проверим има ли разлика в твърдостта на замръзнала почва – такава, която е била разорана и друга, необезпокоявана с обработки, където от дълго време се прилага No-Till.

Възниква въпросът защо едно поле, където трайно се практикува No-Till, е било разорано – отговорът е: “Прекарвани са подземни кабели към съседното село”. След като проверяваме твърдостта на замръзналата ОБЕЗПОКОЕНА почва се прехвърляме на НЕОБЕЗПОКОЕНАТА.

Възниква въпросът защо едно поле, където трайно се практикува No-Till, е било разорано – отговорът е: “Прекарвани са подземни кабели към съседното село”. След като проверяваме твърдостта на замръзналата ОБЕЗПОКОЕНА почва се прехвърляме на НЕОБЕЗПОКОЕНАТА.

Ето как изглежда традиционното поле при практикуване на No-Till (декември 2016). Безброй са агрономите у нас, които биха го изорали веднага, за да го приведат “във вид”.

Големите предимства на технологията No-Till се изразяват в подобряване и възстановяване структурата на почвата, влагозадържането и водната инфилтрация, както и редуциране на почвената ерозия.
С No-Till спира деградацията на почвата и започва процес по изграждане на хумусно вещество. Домакините разказаха, че с конвенционалната технология голяма част от добивите зависят на 80% от климата, докато с No-Till влиянието на агрометеорологичните условия намалява драстично.

Илиян Недков, представител на агрофирма от гр. Дулово, заяви: „За мен посещението е изключително полезно, защото осъзнаваме, че трябва да оптимизираме производствените си разходи. Впечатлен съм от това, което правят колегите в Украйна и съм убеден, че тези практики трябва да се адаптират и към нашите условия. Те успяват с много малко техника и работна ръка да постигнат тези отлични резултати”. 

Венцислав Върбанов, земеделски производител и председател на АЗПБ, заяви, че е обиколил целия свят, видял е много, но от това бизнес посещение е силно впечатлен. По думите му No-Till е бъдещето на земеделието, а опитът на Агро Союз ще бъде много полезен за земеделците в България. „Технологията No-Till е цялостна философия за грижа към земята и икономическите резултати са неоспорими. От една страна опазват почвата, а от друга – свалят разходите и имат по-добра печалба.“

Миглена Димитрова, главен агроном в агрофирма от гр. Долни Дъбник, сподели, че почвата е много важен ресурс, а подобряването на нейното плодородие е възможно единствено с прилагане на технологията No-Till.

Холдингът Агро-Союз се занимава не само със земеделие, но е специализиран и в производството на сеялки за прилагане на технология No-Till. Как Агро-Союз обслужва своите 120 хил. дка земя – агропаркът на украинците се състои от две 12-метрови широкозахватни високопроизводителни сеялки за директна сеитба ТУРБОСЕМ, които сеят по 2400 дка за 24 часа смяна всяка; 2 пръскачки, всяка една с капацитет от 4000 до 7000 дка на 24 часа и 6 комбайна, оборудвани със стрипер хедери Shelbourne. Затова в рамките на визитата българската група посети и украинския завод, където се запозна с възможностите на Агро-Союз да произвежда ресурсоспестяваща сеитбена техника.

Агримат България инициира партньорство с домакините от Агро-Союз с цел да предлага у нас произвежданите от украинската компания високопроизводителни директни сеялки, подходящи за обслужване на големи стопанства.

А в своята техническа презентация изпълнителният директор на Агро-Союз Едуард Романков постави акцент на посевния комплекс с работна ширина от 9 м, който се състои от две основни части – изсяващ комплекс и бункер за семена и тор, който от своя страна е разделен 60/40 (семена / тор), с обем от 10 кубически метра и се зарежда с помощта на шнек, монтиран на сеялката. Специалистът разказа, че семената и торът по пневмотранспортьора постъпват в разпределителя на посевния комплекс. На всеки маркуч има датчик, чрез който операторът следи за качеството на сеитбата.

На въпрос дали сеитбеният комплекс е подходящ за българските стопанства, Едуард Романков заяви: „Разбира се, без проблем. Сеялката е изключително приспособима към всякакви терени и почви. Вие сеете същите култури. Прилага ли фермерът в своето стопанство технологията No-Till – това е сеялката, която му е необходима.“

Сеитбените комплекси, произвеждани от Агро Союз, са с работни ширини от 6, 7, 9 и 12 м. Могат да обслужват както малки и средни, така и много големи стопанства. Сеялката е оборудвана с No-Till работни органи – тип монодиск, изобретени в Аржентина преди 40 години и доказали се във времето.

Изпълнителният директор на Агро-Союз Едуард Романков: „Казано накратко – вече 17 години не ровим в почвата“, с тази визитка нашият домакин Агро-Союз грабна вниманието на българските гости. Като в последните 15 години разходите в земеделското производство на украинската компания са паднали от 30 до 50% и това се дължи на грижата за земята чрез No-Till.

Елена Дудкина, агроном-технолог на Агросъюз: “Вече все повече земеделци търсят нещо ново, тъй като виждат, че традиционният подход не работи ефективно. Те започват да разбират и да се убеждават в предимствата на No-Till. Често ме питат защо земята трябва да бъде покрита. В какво е тайната? Важно е да пазим нашата почва от парещите лъчи на слънцето – затова оставяме растителни остатъци по полето и сеем покривни култури, които като един своеобразен чадър я закриват и защитават“.

Агрономите на Агро-Союз отделиха много време, за да обяснят ролята на покривните култури като неразделна част от технологията No-Till – защо трябва да бъдат засявани – т.е. какъв е смисълът и какви са ползите от тях. Българските земеделци се запознаха с готови миксове от семена, създадени на база споделен международен опит – това са смеси за решаване на следните проблеми:
– смес за справяне с почвеното уплътняване,
– смес за диверсификация / подобряване на сеитбооборота,
– смес за благоприятстване развитието на микориза,
– смес за привличане на опрашващи насекоми,
– смес за азотфиксация,
– смес за увеличаване на процентното съдържание на хумуса.

Агрономите на Агро-Съюз обясниха, че прилагането на смесите не е самоцелно, а изборът лежи на информация и анализ, касаещи състоянието на конкретното поле и неговия сеитбооборот.

В обобщение на гореизложеното – българските гостите разбраха защо е важно технологията No-Till да бъде стартирана правилно и компетентно, чрез индивидуален подход.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *