ТЕСТ за ИНФИЛТРАЦИЯ

Целта на теста е да покаже как начинът, по който обработваме почвата, влияе на способността й да инфилтрира (процежда, просмуква) дъждовна вода.

ИНФИЛТРАЦИЯ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДЪЖДОВНАТА ВОДА – не е важно какво е количеството на падналите валежи, а каква част от тях успяваме да задържим в почвата.

За нашия опит сме избрали 3 сектора с различно почвено уплътняване: 1/ поле, обработвано традиционно, 2/ съседно поле с последна обработка през есента на 2013, последваща No-Till технология и 3/ необезпокоявана почва.

В метален пръстен изливаме 500 мл вода и засичаме времето, за което тя попива в почвата.

Поле, обработвано традиционно – след 5-тата минута изключихме хронометъра. Водата така и не промени нивото си видимо. 
На тази снимка се виждат порите в почвата, които осъществяват процеса на инфилтрация – те са ясни и отчетливи въпреки, че ден преди нашия експеримент в полето е валяло. 
Място с необезпокоявана почва – в основата на един електрически стълб – бихме допуснали, че тук почвата е била обезпокоена единствено при монтиране на стълба преди много години. 500 мл вода попиха за 17 сек.
Структура на почвата от същия участък.

 

Споделете публикацията

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност