No-Till ЛИ? ДА! В УКРАЙНА ГО ПРАКТИКУВАТ ОТ ЦЕЛИ 15 ГОДИНИ

За групата български земеделци, които посетиха полетата на фирма Агро-Союз от Украйна вече не стои въпросът “КАКВО Е ТОВА NO-TILL?!” Пред тях стои въпросът: “КАК И НИЕ ДА СТАРТИРАМЕ NO-TILL В НАШИТЕ СТОПАНСТВА”.

No-Till ли? ДА!

За групата български земеделци, които посетиха полетата на фирма Агро-Союз от Украйна вече не стои въпросът “КАКВО Е ТОВА NO-TILL?!” Пред тях стои въпросът: “КАК И НИЕ ДА СТАРТИРАМЕ NO-TILL В НАШИТЕ СТОПАНСТВА”.

През изминалата седмица /14 – 17 декември 2016/ успешно осъществихме планираното посещение при нашия нов партньор – украинския холдинг Агро-Союз. По какви въпроси и защо именно там – ще научите в последващите снимки и коментари.

Ние, от Агримат БГ, изпитваме удовлетвореност от факта, че все повече български агрономи осъзнават проблематиката, касаеща здравето на почвите в техните земеделски стопанства. И съответно групата за това кратко бизнес посещение на тема No-Till се сформира бързо и лесно.

Организирахме се малко предпразнично, но нямаме време за губене! Нашият екип, ние самите непрекъснато пътуваме, четем и се учим от най-добрите No-Till-ъри по света. Но за какво ни е знанието само по себе си ако то остане несподелено. Тази нова идея – СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ПРАКТИКА No-Till дотолкова ни е променила мирогледа, че няма как да се върнем към старите общоприети обработки. Ние прилагаме No-Till в нашето земеделие от 5 години и всичко, което сме чули и видели по света, е внедрено на българска територия.

Партньорите ни от Агро-Союз направиха това посещение преливащо от информация, и то подплатена с факти и примери. За да изострят нашето внимание още в първия ден ни заведоха на няколко свои полета, където с очите си видяхме пшенични посеви, граничещи с безкрая, засети директно в стърнища от слънчоглед и царевица. И с доза провокация на някои от българските гости им се наложи да копаят с права лопата в изоран почвен участък (като при традиционното земеделие), за да усетят сами колко твърда и замръзнала е почвата там в сравнение с другата, където се практикува No-Till. 

Фирма Агримат България е специализирана в предлагането на селскостопански машини за прилагане на технология No-Till – това са най-добрите и прецизни анкерно-дискови No-Till сеялки от марката NOVAG, подходящи за стопанства до 15 000 – 20 000 дка, както и стрипер хедери Shelbourne за жътва на зърнено-житни култури.

Защо именно стрипер хедер Shelbourne – този хедер подсигурява на един среден комбайн допълнителен потенциал от 30% до 50%, а на голям комбайн може да увеличи капацитета почти със 100%. Вместо да обръсне терена до голо като с конвенционален хедър, стрипер хедер Shelbourne оставя растителните остатъци да стърчат в полето. Тази стърчаща слама изиграва огромна консервираща роля – от една страна през зимата задържа снега в полето, а от друга пази сянка на почвата през лятото – така почвата не се загрява и влагата от нея не се изпарява. Стрипер хедер Shelbourne дава възможност на фермерите да жънат 10 – 15 дни по-рано от обичайното при висока влажност (до 35%) и след това по-рано да засяват втора или покривна култура в редиците ожъната сламата, използвайки наличната в повече влага в почвата. Тъй като всички стебла остават на полето, вече не се налага комбайнът да се затормозява – първо да овършее семената, а след това да ги отдели от плявата. Към комбайна постъпва само зърно, без слама, което повишава производителността и намалява загубите от пилеене. Използването на стрипер хедер Shelbourne е едно от важните условия за стартиране и последващо прилагане на технологията No-Till.

Агримат България инициира партньорство с домакините от Агро-Союз с цел да предлага у нас произвежданите от украинската компания високопроизводителни директни сеялки, подходящи за обслужване на големи стопанства.

На второ място, Агримат България ще предлага на нашите земеделци смеси от покривни култури, които ще се изготвят в зависимост от индивидуалните нужди и състояние на почвата на всяко конкретно поле, като рецептата и създаването на микса ще се извършват от агрономите на Агро-Союз в тяхната производствена база.

И не на последно място, Агримат България, съвместно с Агро-Союз ще предоставя консултации “Внедряване на No-Till във Вашето стопанство“ на заинтересовани земеделски стопани, които искат да стартират технологията. При желание ще бъде изработен дългосрочен план – програма с конкретни поетапни стъпки, както и посещение на специалисти-консултанти в стопанството.

Споделете публикацията